Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výroba piva s CHZO "České pivo" a piva vyráběného v EU
Dolníčková, Tamara
Cílem mé bakalářské práce je popsat problematiku týkající se postupu výroby piva v České republice -- počínaje charakteristikou jednotlivých surovin, které jsou potřebné k vaření piva (ječmen a výrobu sladu s ním spojenou, chmel, vodu a kvasinky) posléze podrobněji charakterizovat jednotlivé technologické operace, které v pivovaru probíhají (rmutování, chmelovar, kvašení, filtrace a pasterace piva), popsat a vymezit chráněné zeměpisné označení "České pivo", kromě toho vyjmenovat a popsat odrůdy ječmene, který je preferován pro České pivo a vysvětlit, jak se naše piva liší od piv vyráběných v Evropské unii, případně které konkrétní druhy jsou preferované v ČR a které v zahraničí.
Vliv kmene pivovarských kvasinek na finální kvalitu piva
Nevrtalová, Ivana
Předložená diplomová práce je sumarizována jako soubor dostupných publikací věnujících se výrobě piva se zaměřením na fermentaci mladiny, uvádí významné a používané kmeny pivovarských kvasinek, a to spodního i svrchního kvašení. Při využití přístupných zdrojů je v práci uveden metabolismus kvasinkových buněk, zdroje potřebných látek k jejich životu a v neposlední řadě také sloučeniny, které se v konečném produktu nacházejí. Ve druhé části práce byl proveden výzkum s kmeny kvasinek svrchního kvašení dostupných na českém trhu, kterými byla zakvašena mladina, jež vznikla jednotnou výrobní technologií. Vzniklá piva byla analyzována pomocí laboratorní techniky a také pomocí senzorické analýzy.Získané výsledky porovnávají množství vzniklého alkoholu, zbytkového extraktu a extraktu původní mladiny v jednotlivých vzorcích piva, dále pomocí HPLC analýzy jsou porovnávána množství zbytkových sacharidů po prokvašení, také hodnoty glycerolu a ethanolu.
Možnosti vybraných kvasinkových kmenů v technologii výroby piva
Caltová, Jana
V této bakalářské práci se zabývám možností kvasinkových kmenů při výrobě piva. Zde je stručně popsána historie výroby piva a možnosti jednotlivých kmenů kvasinek ovlivňovat pivo, vysvětlila jsem rozdíl mezi spodním a svrchním kvašením. Kapitola o výrobě piva se zabývá technologií výroby piva jak v minulosti, tak i v současné době, a používanými surovinami. Neopomenula jsem ani vliv bakterií v pivovarnictví. Na závěr bakalářské práce jsem popsala anaerobní glykolýzu a etanolové kvašení.
Porovnání tradiční výroby piva s moderními technologiemi
FLOSOVÁ, Anna
Předložená bakalářská práce se zabývá porovnáním tradiční výroby piva s moderními technologiemi. Z obsáhlé teorie technologie výrovy piva je těžiště práce věnováno pivovarským kvasinkám a procesu kvašení piva, které v průběhu vývoje výroby piva zaznamenaly největší pokrok. Kapitola zpracovávající pivovarské kvasinky se zabývá jejich taxonomií, morfologií a cytologií, složením, rozmnožováním a druhy pivovarských kvasinek, kde jsou charakterizovány kvasinky pro spodní a svrchní kvašení. Téma dále zpracovává sbírky pivovarských kvasinek a stresové faktory kvasinek. Ve stěžejní kapitole o kvašení mladiny, je zpracováno hlavní kvašení s uvedením průběhu a faktorů hlavního kvašení a použitých technologií. V dalších částech kapitoly je pojednáno o dokvašování a zrání piva a kvašení a dokvašování ve velkoobjemových nádobách s bližší specifikací výroby piva v cylindrokónických tancích (CKT).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.